Веселина Скумова

Това е страницата на Веселина Скумова за водене на сметки, правене на кройки, писане на "да не забравя" неща, снимки и рисунки.

Friday, November 16, 2012

нощни разкази в картинки

Вече навлязох в този период на годината, в който свободното ми време се пада винаги по тъмно.
Всяка година настане ли есен, леля Петя неизменно пристига в къщи с една торба от нейните земни ябълки, които гледа в градината си  в Бистрица. Страшно вкусни и не забравя да ми каже, че били много полезни. След като ги ям вече от години и дори си ги търся вече сама на пазара (има ги) реших да проверя за какво пък са полезни :) Изглежда са от един и същи род и семейство със слънчогледа. Надземното растение много напомня малък слънчоглед и спокойно си го гледате как краси лехата в градината ви. До есента корена/грудката узрява и става за събиране, а надземното растение започва да изсъхва и изгнива. Произлиза от Северна и Средна Америка (Мексико). Смята се за културно растение на индианците от времето преди Колумб. Редовната употреба на инулина ( на който е богата земната ябълка) помага за: намаляването на нивото на кръвната захар; намаляване нивото на холестерола в кръвта и развитието на сърдечно-съдови заболявания; нормализиране на въглехидратната и мастната обмяна при болни със затлъстяване и помага за намаляването на излишната телесна маса; възстановяване на нормалната чревна флора и потискане на вредните чревни микроорганизми.

От 100гр. земна ябълка получаваме:
18% желязо
17% калий (минерал, важен за правилното функциониране на нервите и мускулите)
също: калций, магнезий, селен, мед и микроелементи
4% протеин
6% витамин C
13% тиамин (витамин В1)
6% ниацин (витамин В3)
и малки количества от други витамини от група B

Гулията, както още я наричат е лесна за почистване дори и да е много "набръчкана", може и да не се бели особенно ако  е прясна. По търсените сортове излиза, че са тези с по гладка повърхност. Но те вече много напомнят картоф, който е изместил гулията от пазара в Европа. Това не мога да си го представя как е станало защото вкусовите им качества са различни но така или иначе това е факт.
Аз я използвам винаги сурова. Съчетава се добре с ряпа, зеле, с краставица със сурови слънчогледови семки. Подправям с лимон и малко зехтин. Вкусна е и в съвсем натурален вид.

И не на последно място коледните пости започнаха и е необходимо да се интересуваме каква храна консумираме ако искаме да живеем 100 години, както казва една моя приятелка. А това да искаш да живееш 100 години е добре :) и е обратното на глупавата реплика, която чуваш ако се интересуваш от здравето си или душата си---"еее да няма да живееш сто години"!
Използвала съм материали от www.doctorbg.com и
www.kukuriak.com

No comments:

Post a Comment